
Datorita proprietatilor sale unice si aplicatiilor nesfarsite, sticla este utilizata pe scara larga intr-o varietate de industrii, precum si in viata noastra de zi cu zi. Esti curios sa afli mai multe despre sticla? Iata 10 lucruri pe care probabil nu le stiai:
Sticla este fabricata din nisip
Pentru a produce sticla, nisipul (dioxidul de siliciu cunoscut si sub numele de silice) este amestecat cu piatra de var si carbon de sodiu, precum si cu alte materiale auxiliare, iar mai apoi este incalzit la temperaturi extrem de ridicate (1700°C) folosind cuptoare speciale. Dupa ce amestecul lichid se raceste, rezultatul este sticla.orarea sticlei in aspectele structurale si estetice ale cladirilor.

Sticla este un material natural, dar si imbunatatit de om
Sticla este un material creat de om, cat si de natura. Obsidianul, un tip de sticla naturala, se poate forma atunci cand lava fierbinte se raceste rapid dupa eruperea vulcanului. Acest tip de sticla a fost folosita de catre stramosii nostri pentru a crea cutite, bijuterii si arme. Obidisanul era considerat de origine divina de catre azteci si era des folosit in cadrul ritualurilor. Acest tip de sticla este considerat “aspiratorul de praf la nivel psihic si transcendental”, ajutand la vindecarea spirituala prin curatarea emotionala a resturilor din trecut si a negativitatii.

Sticla nu este un material solid
Sticla nu este clasificata nici ca material solid, dar nici lichid. Cand este racita, sticla formeaza un „solid amorf” care permite moleculelor din sticla sa continue sa se miste.
Sticla poate fi creata de fulger
Atunci cand fulgerul loveste nisipul, caldura este uneori capabila sa topeasca nisipul in tuburi lungi si subtiri de sticla numite fulgurite. Temperatura degajata de fulger de peste 30.000°C este mult mai mare decat punctul de topire al nisipului de 1800°C. Siliciul, care alcatuieste nisipul, fuzioneaza impreuna la aceasta caldura extrema, iar astfel, i-a loc crearea fulgeritei, sau asa-numitei sticla fulger sau nisip fulger.

Sticla poate fi dizolvata cu acid fluorhidric
Deoarece sticla are o structura atomica extrem de robusta si stabila, aceasta nu poate fi afectata de catre acid. Datorita proprietatilor chimice puternice, dioxidul de siliciu, folosit pentru fabricarea sticlei, este o substanta nereactiva, ceea ce face ca sticla sa fie foarte rezistenta la majoritatea acizilor, cu exceptia acizilor care contin fluor. Cand un acid pe baza de fluor, cum ar fi acidul fluorhidric, intra in contact cu sticla (dioxid de siliciu), atomul de fluor trage electronii mai aproape de sine, rupand legatura dintre siliciu si oxigen, dizolvand astfel sticla.
Sticla poate fi reciclata la nesfarsit
Sticla este un material reciclabil care nu isi va pierde calitatea si nici nu se va deteriora chiar daca va intra in procesul de reciclare din nou si din nou. Reciclarea sticlei are beneficii enorme pentru mediul inconjurator, inclusiv reducerea emisiilor de carbon, a consumului de materii prime, precum si a consumului de energie si a deseurilor.
Poate dura 1 milion de ani pentru a descompune sticla
Sticla este unul dintre cele mai durabile si rezistente materiale de pe Pamant. Sticla are nevoie de aproximativ 1 milion de ani pentru a se descompune complet. Astfel, sticla nu este chiar atat de ecologica in comparatie cu alte materiale. Prin urmare, ar trebui sa se puna accent pe reciclarea acesteia.
Sticla devinde de 5 ori mai rezistanta prin securizare
Prin procesul de securizare a sticlei, aceasta poate sa devina de 5 ori mai puternica, insa fara a-si pierde elasticitatea. Securizarea sticlei reprezinta procesul termic de incalzire a acesteia pana la 700-740 C˚ si de racire rapida pana la temperatura camerei. O alta calitate importanta al acestui tip de sticla este comportamentul in momentul spargerii. Fata de sticla obisnuita, sticla securizata se sparge in bucati mici si nu in bucati mari si ascutite, eliminandu-se astfel riscul de vatamare. Sticla securizata este cel mai des folosita atunci cand se doreste rezistenta la socuri mecanice, rezistenta termica si protectie impotriva riscului de spargere.

Sticla sta la baza inregistrarii optice a datelor
Stiai ca sticla este formata din materiale calcogenice? Aceste tipuri de materiale stau la baza inregistrarii optice a datelor. Sticla calcogenica poate contine unul sau mai multi calcogeni, precum sulfura, telur sau seleniu, dar nu si oxigen. Compusii calcogenici de tipul AgInSbȚe sau GeSbȚe sunt des folositi in discuri optice rescriptibile, precum si pentru dispozitivele de memorie cu faza variabila. Un alt domeniu special al sticlelor calcogenice sunt materialele necristaline calcogenice, acestea avand proprietati semiconductoare.
Sticla are proprietati unice
In comparatie cu alte materiale, sticla are multe proprietati nemaintalnite la alte materiale. Sticla este un material transparent, limpede ca aspect, si are o suprafata neteda, rezistenta la eroziune. In plus, poate transmite lumina si poate refracta si reflecta lumina. De asemenea, sticla este rezistenta la chimicale, prin urmare, aceasta este des folosita in laboratoare si spitale. O alta proprietate importanta a sticlei este faptul ca aceasta este rezistenta la coroziune. Cu toate acestea, in anumite conditii speciale, sticla se poate dizolva sau coroda prin reactia cu anumite substante chimice.
Daca ai mai multe intrebari generale despre sticla, precum si despre folosirea acesteia in amenajarile interioare si exterioare, echipa Transparent Design va raspunde tuturor intrebarilor tale. Ia legatura cu noi!