Noul an vine cu o  noua nuanta in materie de amenajari interioare, si nu numai. Precum v-am obisnuit, in luna Decembrie venim cu mai multe idei legate de culoarea anului 2022 aleasa de catre institutul Pantone. Care este nuanta aleasa? Ce inseamna? De ce a fost aleasa? Cum poate fi integrata in amenajarile interioare? Afla in articolul urmator.

Care este nuanta anului 2022?

Daca in 2021, au fost selectate pentru prima data nu una, ci doua nuante ale anului – „Ultimate Grey” si „Illuminating”, in anul 2022, conform Pantone, culoarea anului va fi “Very Peri” (Pantone 17-3938), o nuanta care nu a mai existat pana acum in paletarul Pantone. Pentru aceasta nuanta au fost combinate tonuri de albastru si rosu-violet, imbinand astfel fidelitatea si constanta albastrului cu energia si entuziasmul rosului.  Nuanta “Very Peri” este descrisa  ca „o nuanta de albastru brebenoc”, probabil cea mai calda nuanta de albastru. “Very Peri” este o nuanta asemanatoare cu a florilor de levantica sau cu penajul violet deschis al unor pasari.

PANTONE 17-3938 Very Peri, the Pantone Color of the Year 2022.

Ce semnificatie are nuanta Very Peri?

“Very Peri” reflecta fuziunea vietii moderne si a modul in care tendintele de culoare din lumea digitala se manifesta in lumea fizica, si invers. Reprezentantii Pantone declara ca „designul digital ne ajuta sa extindem limitele realitatii, deschizand usa catre o lume virtuala dinamica in care putem explora si crea noi posibilitati de culoare. Cu tendintele din gaming, popularitatea in ascensiune a metaverse-ului si comunitatea artistica in continua crestere in spatiul digital, Very Peri ilustreaza fuziunea vietii moderne  si modul in care tendintele de culoare din lumea digitala se manifesta in lumea fizica si invers.”

„Pe masura ce ne miscam intr-o lume in schimbare fara precedent, selectarea Pantone 17-3938 Very Peri aduce o noua perspectiva si viziune asupra indragitei familii a culorii albastru. Ingloband calitatile albastrului, avand in acelasi timp o nuanta violet-rosu, Pantone 17-3938 Very Peri afiseaza o atitudine spirituala si vesela si o prezenta dinamica ce incurajeaza creativitatea curajoasa si exprimarea imaginativa.”

 

Leatrice Eiseman, CEO Color Institute al Pantone

Cum poate fi integrata nuanta Very Peri in amenajarile interioare?

6. Sablarea

Sablarea sticlei este o tehnica folosita pentru a crea texturi sau modele mate pe suprafata sticlei. Prin pulverizarea cu particule fine de nisip sub presiune inalta, sticla devine mata, oferind intimitate fara a compromite luminozitatea.

7. Imprimarea digitala

Imprimarea digitala pe sticla cu cerneluri ceramice reprezinta o tehnologie inovatoare care a revolutionat industria sticlei si designul interior. Acest proces permite aplicarea directa a imaginilor, modelelor sau textelor pe suprafetele din sticla, facand posibila personalizarea acesteia pentru o gama variata de aplicatii. De la pereti de sticla la fatade de cladiri, de la mobilier la elemente decorative, posibilitatile sunt aproape nelimitate.

Avantaje:

  • Personalizare: Aceasta metoda permite crearea de designuri unice, fie ca este vorba de imagini fotografice, texte, modele abstracte sau orice altceva.
  • Durabilitate: Cernelurile ceramice, odata fuzionate cu sticla, sunt extrem de rezistente la intemperii, UV, zgarieturi si agenti chimici.
  • Flexibilitate in design: Spre deosebire de metodele traditionale, cum ar fi sablarea sau emailarea, imprimarea digitala nu este limitata de complexitatea designului.
  • Eficienta si rapiditate: Productia este mai rapida si mai eficienta, reducand timpul necesar si eliminand etapele intermediare obisnuite in alte metode de decorare a sticlei.

Aplicatii:

  • Pereti din sticla
  • Fatade de cladiri
  • Balustrade din sticla
  • Mobilier din sticla, cum ar fi mese sau usi de dulapuri
  • Usi pentru design interior sau exterior
  • Placi de sticla pentru bucatarii sau bai

Prelucrarea sticlei a evoluat considerabil de-a lungul anilor, ducand la inovatii si tehnici care transforma acest material intr-unul dintre cele mai versatile si cautate pe piata. Indiferent de ce aveti nevoie (usi din sticla, balustare, mobilier, etc) exista cu siguranta o tehnica adecvata nevoilor dvs. Pe masura ce tehnologia avanseaza, si posibilitatile de prelucrare a sticlei se extind, oferind o lume de posibilitati infinite pentru consumatori, arhitecti si designeri de interior deopotriva.