Sticla, un material transparent, durabil si versatil, a fost transformata de-a lungul anilor prin diverse metode pentru a satisface nevoile arhitecturale, industriale si artistice. Prelucrarea sticlei cuprinde o gama variata de servicii, de la taiere, securizare, laminare, la personalizare: emailare, sablare si imprimare. In acest articol, ne vom aprofunda in unele dintre cele mai comune servicii de prelucrare a sticlei disponibile la fabrica noastra, Transparent Design.

1. Securizarea

Cunoscuta si sub numele de sticla temperata, sticla securizata este un tip de sticla care a fost tratata termic pentru a-i imbunatati rezistenta si siguranta. Aceasta este mult mai rezistenta la spargere decat sticla obisnuita iar, in caz de spargere, aceasta se descompune in fragmente mici si mai putin ascutite, reducand astfel riscul de ranire.

Securizarea sticlei implica incalzirea acesteia la temperaturi inalte de pana la 700-740 C˚, urmata de un proces de racire rapida. Acest proces confera sticlei o rezistenta crescuta la impact si la variatii de temperatura. Sticla securizata reprezinta o solutie excelenta pentru multe aplicatii unde siguranta si durabilitatea sunt esentiale. Cu proprietatile sale de rezistenta si capacitatea de a oferi protectie suplimentara in caz de spargere, aceasta a devenit un standard in multe domenii ale industriei.

Avantaje:

 • Rezistenta crescuta: Sticla securizata este de 4-5 ori mai rezistenta la spargere decat sticla obisnuita.
 • Siguranta: In cazul in care sticla securizata se sparge, aceasta se descompune in fragmente mici si rotunjite, nu in bucati mari si ascutite, reducand astfel riscul de vatamare.
 • Rezistenta la variatii de temperatura: Datorita procesului de temperare, sticla securizata poate rezista la variatii mari de temperatura fara a se sparge.
 • Rezistenta la impact: Este mai dificil de spart sau fisurat datorita rezistentei sale sporite la impact.

Aplicatii:

 • Usi din sticla
 • Panouri si cabine de dus
 • Fatade de cladiri
 • Mobilier din sticla, cum ar fi mese sau rafturi

2. Laminarea

Laminarea sticlei consta in lipirea a doua sau mai multe foi de sticla, cu un strat intermediar, de obicei o folie de tip EVA. Cand sticla se sparge, stratul intermediar tine fragmentele de sticla la un loc, prevenind astfel raspandirea si posibilele accidente.

Sticla laminata este optiunea ideala cand prioritatea este siguranta si durabilitatea. Desi presupune un cost mai mare comparativ cu sticla traditionala, avantajele sale fac aceasta investitie sa fie justificata. Indiferent daca este utilizata in sectorul auto sau in constructii, sticla laminata este un exemplu perfect de echilibru intre estetica si functionalitate.

Avantaje:

 • Siguranta: unul dintre cele mai mari avantaje ale sticlei laminate este siguranta. In caz de spargere, fragmentele de sticla raman lipite de stratul intermediar, reducand astfel riscul de accidentare.
 • Izolare fonica: sticla laminata ofera si un grad mai bun de izolare fonica comparativ cu sticla obisnuita, datorita stratului sau straturilor intermediare.
 • Protectie UV: stratul intermediar filtreaza razele UV, protejand astfel obiectele din interiorul cladirii de decolorare.

Aplicatii:

 • Vitrine de magazine
 • Acvarii de dimensiuni mari
 • Bariere de protectie in zone inalte, cum ar fi balcoane sau terase
 • Pardoseli si trepte
 • Copertine

3. Prelucrarea CNC

Taierea sticlei este primul pas in majoritatea proiectelor. Fie ca este vorba de taierea sticlei pentru obiecte standard sau pentru un design personalizat, este esential sa se utilizeze echipamente adecvate si tehnici precise pentru a evita spargerea sau craparea materialului.

Prelucrarea cu CNC (Comanda Numerica Computerizata) este un proces de taiere de precizie care utilizeaza tehnologia computerizata. Aceasta permite crearea de forme complexe si detalii fine, asigurand o acuratete superioara in comparatie cu taierea manuala.

4. Finisarea cantului

Finisarea marginilor sticlei este esentiala pentru finisarea produselor si pentru a asigura siguranta utilizatorului. Prin acest proces, marginile aspre ale sticlei sunt netezite, prevenind astfel riscul de taieri.

5. Emailarea

Emailarea este un proces de aplicare a unui strat de email pe suprafata sticlei, oferind culoare si design. Emailarea sticlei combina proprietatile functionale cu estetica, oferind solutii durabile si atractive pentru o multitudine de aplicatii. Procesul, desi traditional, continua sa evolueze si sa se adapteze la cerintele moderne.

6. Sablarea

Sablarea sticlei este o tehnica folosita pentru a crea texturi sau modele mate pe suprafata sticlei. Prin pulverizarea cu particule fine de nisip sub presiune inalta, sticla devine mata, oferind intimitate fara a compromite luminozitatea.

7. Imprimarea digitala

Imprimarea digitala pe sticla cu cerneluri ceramice reprezinta o tehnologie inovatoare care a revolutionat industria sticlei si designul interior. Acest proces permite aplicarea directa a imaginilor, modelelor sau textelor pe suprafetele din sticla, facand posibila personalizarea acesteia pentru o gama variata de aplicatii. De la pereti de sticla la fatade de cladiri, de la mobilier la elemente decorative, posibilitatile sunt aproape nelimitate.

Avantaje:

 • Personalizare: Aceasta metoda permite crearea de designuri unice, fie ca este vorba de imagini fotografice, texte, modele abstracte sau orice altceva.
 • Durabilitate: Cernelurile ceramice, odata fuzionate cu sticla, sunt extrem de rezistente la intemperii, UV, zgarieturi si agenti chimici.
 • Flexibilitate in design: Spre deosebire de metodele traditionale, cum ar fi sablarea sau emailarea, imprimarea digitala nu este limitata de complexitatea designului.
 • Eficienta si rapiditate: Productia este mai rapida si mai eficienta, reducand timpul necesar si eliminand etapele intermediare obisnuite in alte metode de decorare a sticlei.

Aplicatii:

 • Pereti din sticla
 • Fatade de cladiri
 • Balustrade din sticla
 • Mobilier din sticla, cum ar fi mese sau usi de dulapuri
 • Usi pentru design interior sau exterior
 • Placi de sticla pentru bucatarii sau bai

Prelucrarea sticlei a evoluat considerabil de-a lungul anilor, ducand la inovatii si tehnici care transforma acest material intr-unul dintre cele mai versatile si cautate pe piata. Indiferent de ce aveti nevoie (usi din sticla, balustare, mobilier, etc) exista cu siguranta o tehnica adecvata nevoilor dvs. Pe masura ce tehnologia avanseaza, si posibilitatile de prelucrare a sticlei se extind, oferind o lume de posibilitati infinite pentru consumatori, arhitecti si designeri de interior deopotriva.